17 juli

17-daagse camperreis in Zuid-Zweden & Denemarken

Door

Roadtrip Zuid-Zweden & Denemarken met de familie Hesp en een camper van Rico. Beleef de reis en proef de sfeer, kijk mee naar de roadmovie van Ruud Hesp, keepertrainer van landskampioen 2018 PSV! 

Camperreis van dag tot dag;

 

Dag 1: Reisdag (o.a. via de bootovertocht Puttgarden - Rodby en de 16 km lange Oresundbrug) 
 

Dag 1 en 2: Stockmöllan - Vissen, kajakken en kanoën 
 

Als je in dit gebied met de kano erop uit trekt, kun je gebruik maken van de populaire route die je over een flink aantal meren in het gebied leidt. Op Immeln vind je alleen al zo'n 200 kleine eilanden; ideaal voor een korte break of om je tent op te zetten en je versgevangen visje te grillen. Je peddelt hier door verschillende landschappen die variëren van mangrove-achtige stukken tot aan dicht beboste delen. 
 

Dag 3 en 4: Åsnen meer: Fietsen, vissen, kajakken en kanoën. Hätteboda wildernis camping
 

We overnachten bij Hätteboda wildernis camping, de groenste van Europa en dus even echt back to nature. Er is geen elektriciteit, je pompt het water zelf, kapt je hout en wees niet verbaast als er een eland langs je tent loopt. 

Al rustig peddelend over het water in een kano of kajak geeft je de mogelijkheid om het wildlife en de unieke stilte optimaal te ervaren. Er valt hier ook heel wat te peddelen, want Åsnen bestaat nog altijd voor het grootste deel uit water. De Åsnen ronde is een bewegwijzerde fietsroute rondom het hele meer en het mooie is: deze is grotendeels autovrij.  Voor zowel hobbyvissers als sportvissers op een hoog niveau zijn er heel veel mogelijkheden.
 

Dag 5 en 6: Het eiland Öland: Kitesurfen, surfen en zwemmen
 

Het eiland Öland biedt de meeste zonuren, zandstranden en een mooie kust. Stora Alvar is ‘s werelds grootste kalksteengebied en ligt op het zuidelijk deel van Öland. Kitesurfen en surfen is een razend populaire activiteit op Öland. De omstandigheden liegen er niet om. Er zijn weinig windstille dagen op het eiland en de beroemde zeewind doet dus bijna dagelijks z’n werk. Dankzij de smalle zeestraat tussen Öland en het vasteland ontstaat er een trechtereffect waar de wind met extra kracht doorheen blaast. Precies waar kitesurfers vanuit heel Europa naar op zoek zijn: de perfecte wind om het water bij op te gaan. Het Öland Kitecenter ligt bij Haga Park aan het Kalmarstrand. Hier kun je een kite uitrusting huren en onder professionele begeleiding het water op.
 

Dag 7 en 8: Braas - Zipline van Little Rock Lake
 

Om de uitgestrekte bossen van Småland eens van een andere kant te leren kennen, kun je een vlucht nemen met de zipline van Little Rock Lake. Je zweeft, stevig verankerd uiteraard, door de boomtoppen en vliegt boven de bossen, stroompjes en meren. Little Rock Lake is de langste zipline van Noord-Europa met een lengte van in totaal 2,5 kilometer. De zipline is onder verdeeld in 14 stations, 7 torens en platforms in de bomen. Op sommige punten zweef je wel 52 meter boven de grond, dus een beetje hoogtevrees is niet direct handig. Maar houd je wel van een kleine adrenaline kick, dan is dit zeker een aanrader. 
 

Dag 9 en 10: Vätern meer (Jönköping)
 

Het Vättern meer is zo'n 128 kilometer lang. Jönköping ligt in het uiterste zuiden van het meer en hier vind je volop activiteiten te beleven in en op het meer. Om te beginnen de blikvanger; het twee kilometer lange witte zandstrand. Het strand strekt zich uit vanuit het stadscentrum van Jönköping in de richting van Huskvarna en biedt ruimte genoeg om te zwemmen, te zonnen en om diverse wateractiviteiten te ondernemen. Er zijn populaire stukken, zoals de grassige gebieden rondom Liljeholmen. Maar op andere stukken van het strand ben je soms vrijwel alleen. Het Vättern is een relatief diep meer en dus warmt het meer in de zomermaanden langzaam op en kan een duik vrij fris zijn. Rondom het Vättern vind je nog veel meer kleinere zwemmeren die een stuk warmer zijn. Vanuit Jönköping is het ook mogelijk een rondvaarttocht te ondernemen over het Vättern. De rondvaarttocht duurt een uur en je hebt niet alleen een fantastisch uitzicht, maar krijgt ook veel te horen over de historie van het meer. Het Vättern staat bekend om z'n specialiteit: de rivierkreeft. En deze kun je zelf vangen. Fortuna Marin biedt vanuit Jönköping georganiseerde rivierkreeft safari's waarbij je per boot het meer op gaat om rivierkreeften te vangen. De tocht duurt zo'n twee uur.
 

Dag 11 en 12: Smålandet - Elandensafari 
 

Tijdens een elandensafari in het elandenwoud Smålandet in de streek Småland in Zuid-Zweden, kan het gebeuren dat een eland zijn kop door je autoraampje steekt, een jong elandje naast je komt staan terwijl je koffie drinkt of je ziet de koning van het woud zijn dorst lessen in de ruisende beek of een bad nemen in het meer. Je kunt ook aan boord stappen van de elandentrein die je door het park rijdt. Naast elanden zijn er ook Amerikaanse bizons te bewonderen.
 

Dag 13 en 14: Kopenhagen
 

Vanaf de camping Charlottenlund, gelegen in een oud fort aan de rand van Kopenhagen, bezoeken we de hoofdstad van Denemarken. Kopenhagen, de gezelligste hoofdstad van Noord-Europa. Drink een drankje in een gezellig café in Nyhavn, ga shoppen in de lange winkelstraat Strøget of geniet van een gastronomisch diner bij Noma. De veelzijdige stad Kopenhagen biedt voor ieder wat wils: kronkelende straatjes in de oude binnenstad, prachtige koninklijke paleizen, architectonische hoogstandjes en leuke familie-attracties zoals pretpark Tivoli en het beeld van de Kleine Zeemeermin. Spring op de fiets of maak een heerlijke wandeling door de stad!
 

Dag 15 en 16: Sjölund - Grønninghoved Strand Camping
 

Geniet van het campingleven in de oude, sfeervolle boomgaard op 4-sterrencamping Grønninghoved Strand Camping. De camping ligt direct aan het kindvriendelijke strand van de oostkust langs de Kleine Belten dicht bij Kolding, Funen en Zuid-Jutland. Heeft de beschikking over een eigen supermarkt, een openlucht zwembad met glijbanen, een tennisbaan en een midget-golf baan.
 

Dag 17: Terugreis naar huis